Alberdina: Karakteristiek, energiek, stabiel

Traditioneel zeilen
op Waddenzee en Friese meren

Sfeerimpressie

Nieuws

2016 Kluiverboom-achterbolders

In februari 2016 is de oude kluiverboom voorop de Alberdina vervangen door een nieuwe, en achterop het schip zijn in november alle bolders nieuw gelast.

2017 Scheepsmotor-dekzeil-dekluiken

In januari 2017 is na 54 jaar trouwe dienst de Scania Vabis 6 cyl. 120 pk vervangen door de John Deere 4 cyl. 130 pk. Het koelwater systeem is ook aangepast en veranderd in een gesloten systeem waarbij de motor van binnen "schoon" blijft.

Uiteraard zijn de uitlaatgassen tot een minimum teruggebracht.

De nieuwe motor levert tevens een gewichtsbesparing op van ca. 300 kg.

In maart is het dekzeil met dekluiken nieuw op het midden van het schip aangebracht.

2018 Masten en zeilen

In januari 2018 zijn op de Alberdina nieuwe masten geplaatst, nu van staal in plaats van hout. Gekozen is voor staal vanwege de betrouwbaarheid van het materiaal.

Ook zijn alle zeilen t.w. grootzeil, bezaanzeil, fok en kluiver vernieuwd. Bezaan, fok en kluiver zijn in het totaal 21m2 groter dan de oude zeilen.

Door bovenstaande vernieuwingen zijn de zeileigenschappen flink verbeterd, en zeilt de Alberdina zoals nooit te voren.

2019 Reling-stuurwerk-zwaardlieren

In de winter van 2018/'19 is begonnen met het weghalen van de oude reling, en inmiddels staat er nu een mooie nieuwe reling.

Het sturen van de Alberdina is lichter geworden door de verandering van een mechanisch naar een hydrolisch systeem op het draaiwerk van het roer.

De beide zwaardlieren zijn nu voorzien van electromotoren die het ophalen van de zwaarden tot een plezierig werkje maakt. Uiteraard kunnen de zwaarden, om de spieren te trainen, ook nog met de hand bediend worden!

Specialiteiten

Alle specialiteiten
U bent hier: